2014.06.09
Projekt Kuchnia
2013/14 – Żyjmy zdrowo i kolorowo

We wrześniu 2013r wznowiło swoją działalność Koło kulinarne. Była to kontynuacja Projektu prozdrowotnego Pt. „Żyjmy zdrowo i kolorowo”, którego celem jest kształtowanie właściwych nawyków i zachowań żywieniowych, podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród młodzieży i uświadomienie, że kolor produktów pokarmowych ma znaczenie.

Do Koła należało 8 wychowanek. Zajęcia odbywały się w środy. Były to głównie zajęcia praktyczne, podczas których sporządzano szereg smacznych i zdrowych potraw. Np.: zupa z dyni, tortilla z warzywami, kanapki z pastą z oliwek, brzoskwinie faszerowane tuńczykiem.

Wychowawcy p. Danuta i p. Dorota nie tylko nadzorowały pracę wychowanek, ale również czynnie i z przyjemnością w nich uczestniczyły. Inne dziewczęta obserwujące zajęcia kulinarne w kuchni często do nich dołączały.

Każde zajęcie praktyczne poprzedzone było przekazem słownym niezbędnej wiedzy lub pokazaniem filmu o tematyce prozdrowotnej. Np.: Jem kolorowo – żyję zdrowo, Jem, by lepiej żyć, Świeże owoce i warzywa, to takie ważne, Miód i jego cudowne właściwości, Drogowskazy zdrowia. Raz w miesiącu świętowaliśmy „dzień koloru” – np. we wrześniu – żółty.

Wspólnie z kucharkami przygotowywałyśmy wyszukane posiłki dostosowane do planowanego koloru w danym miesiącu. Np.
- Pieczone gruszki niebieskim serem, podane z sosem malinowym
- Czerwony torcik „Wspomnienie lata”- Sałatka w różowym sosie
- Złocisty filet z kurczaka z ananasem i serem
- Pieczarki z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

 W przygotowaniach dnia koloru zwykle uczestniczyły wszystkie wychowanki, a także ks. Dyrektor, wychowawcy i pracownicy kuchni. W trakcie takiej uroczystej kolacji czasami dziewczęta śpiewały piosenki o tematyce koloru miesiąca, a wszyscy uczestnicy posiadali jakiś element ubrania lub dodatek danego koloru. Zawsze było wesoło, zdrowo i kolorowo.

 Dzięki realizacji programu prozdrowotnego wychowanki poszerzyły swoją wiedzę na temat, co należy jeść, aby być zdrowym, oraz jak ważne w żywieniu człowieka jest codzienne spożywanie kolorowych warzyw i owoców.