2014.12.11
Projekt Kuchnia
2014/15 – WAŁKI I FARTUCHY

W ramach naszych Spotkań z Ludźmi z Pasją, 11 grudnia 2014 roku zaprosiliśmy na ul. Kawęczyńską 49 niecodziennego Gościa, panią Krystynę Orzeszek, której hobby to pieczenie - zarówno słodkości jak i domowych chlebów - różnego rodzaju, gatunku i typu. Dzięki Pani Krysi poznaliśmy tajniki pysznych wypieków. Z wielkim entuzjazmem osobiście ubijaliśmy, wyciskaliśmy, zagniataliśmy, wałkowaliśmy, wykrawaliśmy, lukrowaliśmy i degustowaliśmy. Nasze zmysły powonienia przez kilka godzin chłonęły smakowite zapachy, które szybko rozniosły się po całym budynku.

Na początku spotkania Pani Krysia opowiedziała nam o sobie, poczęstowała własnoręcznie wykonanymi czekoladkami i ciasteczkami a następnie zabrała nas do swojego świata, w którym pomogła nam cieszyć się pieczeniem słodkich bez, świątecznych ciastek i zdrowych chlebków.

Byliśmy oczarowani smakiem naszych wypieków. Dziękujemy za wspólne pieczenie, domową atmosferę oraz śliczne pamiątkowe aniołki, którymi Nasz Gość obdarował wszystkie swoje pomocnice. Spotkanie dostarczyło nam mnóstwa radości i smakowitości. Bardzo chętnie powtórzymy randkę z piekarnikiem. Pani Krysi życzymy dalszych sukcesów w rozwijaniu swojej przepysznej pasji.

PRZEPISY OD PANI KRYSI:

Kokosanki
Składniki:
1) 4 białka,
2) 300 g wiórków kokosowych,
3) 200 g drobnego cukru,
4) papier do pieczenia,

Sposób przygotowania:
Mikserem ubijamy pianę z białek. Dodać cukier, miksować, aż się rozpuści i powstanie sztywny krem. Dokładnie wymieszać powstały krem z wiórkami, kokosowymi. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 170oC. Łyżką nakładać niewielkie porcje kremu (uformować ciasteczka) na pergamin i piec ciasteczka około 20 min. na złoty kolor.

Chleb bezglutenowy
Składniki:
1) 2 szklanki mąki gryczanej,
2) 2 ½ szklanki mąki kukurydzianej,
3) 2 łyżki mąki ryżowej,
4) 1/3 szklanki ziaren słonecznika,
5) 1/3 szklanki siemienia lnianego (w ziarnach),
6) 1 łyżka soli kuchennej,
7) 1 łyżeczka cukru,
8) 1 łyżka miodu,
9) zakwas (zaczyn) z poprzedniego wypieku,
10) około 1 litra ciepłej i przegotowanej wody,
11) 1 łyżka stołowa oleju, np. rzepakowego kujawskiego.

Sposób przygotowania:
Zakwas (zaczyn) wyjąć z lodówki na około 1 godz. przed przygotowaniem ciasta. Miód rozpuścić w ½ szklanki ciepłej wody. Składniki 1-10 dokładnie wymieszać. Na następny wypiek odjąć około ¾ słoika po dżemie (o pojemności około 400 ml) rozrobionego ciasta (zakwas) i zostawić w odkrytym słoiku. Po upływie około 2 godzin słoik zakręcić i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pozostałe wymieszane ciasto przełożyć do 2 brytfann - keksówek uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem, np. rzepakowym kujawskim i odstawić na 6-8 godzin do wyrośnięcia. Ciasto najlepiej rozrobić wieczorem, a chleb piec rano dnia następnego. Nagrzać piekarnik do  temperatury +190-200oC i piec w tej temperaturze przez 55-60 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do +150oC, włączyć termoobieg i piec przez jeszcze 10 minut. Jeśli kuchenka nie ma funkcji termoobiegu, piec przez około 65-70 minut w temperaturze +190-200oC. Wyjąć brytfanny z piekarnika, a następnie upieczone bochenki wyłożyć z nich do wystygnięcia.



 [1]
 [2]
 [3]
 [4]
 [5]
 [6]
 [7]
 [8]
 [9]
 [10]
 [11]
 [12]
 [13]
 [14]
 [15]
 [16]
 [17]
 [18]
 [19]
 [20]
 [21]
 [22]
 [23]
 [24]
 [25]
 [26]
 [27]
 [28]
 [29]
 [30]
 [31]
 [32]
 [33]
 [34]