2015.11.11
POWĄZKI

Listopad to miesiąc szczególnej pamięci o zmarłych. W tym czasie często odwiedzamy cmentarze, modlimy się przy grobach naszych bliskich, zapalamy znicze.

Również i my - w sobotę 7 listopada udałyśmy się na najstarszy i najpiękniejszy cmentarz stolicy – Powązki - miejsce wiecznego spoczynku zarówno bohaterów narodowych jak i zwykłych mieszkańców Warszawy. Poznałyśmy krótką historię tej nekropolii, zwiedziłyśmy katakumby i Aleję Zasłużonych, gdzie obejrzałyśmy groby sławnych ludzi, patriotów, muzyków, aktorów, pisarzy. Warto było zobaczyć, gdzie leży Reymont, Mościcki, Żwirko i Wigura… Zatrzymywałyśmy się także obok oryginalnych grobów zwykłych ludzi, które w większości są dziełami sztuki i skarbami małej architektury. Pomodliłyśmy się tam i zapaliłyśmy znicze.

Sobotnia wycieczka była wyjątkowa ponieważ Powązki mają swój niepowtarzalny klimat. Trzeba było je odwiedzić - jest to przecież miejsce, które powinno znaleźć się na każdej trasie zwiedzania Warszawy gdyż wszędzie tam unosi się duch historii naszego miasta i kraju.