AktualnościMOC WARZYW I OWOCÓW.
Warzywa i owoce zalicza się do produktów o wysokiej wartości odżywczej. Codzienne ich spożywanie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zawału serca oraz nowotworów. W kwietniu zachęcamy każdego do spożywania w większych ilościach marchwi i jabłek.
Marchewka to zdrowa i niewymagająca przekąska. Można ją tanio kupić i zabrać w każde miejsce. Jest sycąca, zdrowa, poprawia odporność. To doskonałe źródło witamin: B1, B2, PP, K oraz beta-karotenu.
Jabłka również można spożywać przez cały rok. Z punktu widzenia naszego zdrowia jabłka są nieocenione: np. skutecznie walczą z cholesterolem, są eliksirem młodości, pomagają schudnąć, wspierają układ odporności, poprawiają urodę, nie wywołują alergii, odżywiają mózg, dbają o nasze zęby, wybornie smakują
Z jabłek i marchewki można przyrządzić wiele smacznych potraw.
W dniu 23.04.2015r. z okazji Dnia Warzywa i Owocu degustowano między innymi: spaghetti marchewkowe, jabłka z serkiem maskarpone, szarlotkę bezglutenową, ciasto marchewkowe, surówkę z marchwi i jabłek, soki z marchwi, jabłek.